Brøndby Strand Ungefællesskab

Hvad er Ungefællesskabet?
Brøndby Strand Ungefællesskab er en gruppe af lokale frivillige unge, der primært laver kulturelle aktiviteter i Brøndby Strand for at skabe fællesskab og mere deltagelse blandt unge i området. Ungefællesskabet blev grundlagt i 2018 og understøttes af boligsociale medarbejdere i Brøndby Strand Projektet og af medarbejdere fra Mellemfolkeligt Samvirke. De aktive unge går til dagligt bl.a. på Brøndby Strand Skole, på gymnasium eller videregående uddannelse eller er i arbejde.

Kort sagt er Ungefællesskabet en fritidsaktivitet, hvor:

  • Man mødes og har det sjovt, får nye venner og samtidig laver aktiviteter i sit lokalområde.
  • Man får mulighed for at påvirke sit lokalområde, skabe aktiviteter og ting, som man synes mangler.
  • Man lærer en masse, som man kan bruge videre i livet.

Hvem kan være med?
Alle mellem 15-30 år der bor i eller ønsker at lave aktiviteter i Brøndby Strand, og som har mod på at være sammen med andre unge og lyst til at påvirke sit lokalområde.

Hvordan kommer man med?
Ring eller skriv til Stine på:
Tlf.: 6035 4694
Mail: slh@bo-vest.dk

Ungefællesskabets bedrifter…so far
Ungefællesskabet i Brøndby strand har lavet film om coronalivet, arrangeret temadage og workshops, afholdt poesifestival, været på folkemøde og meget mere. Nedenfor kan du få et indblik i hvilke aktiviteter Ungefællesskabet har lavet for at engagere områdets øvrige unge og andre interesserede.

Film om livet med corona for unge
I lyset af den stigende smitte på Vestegnen – og særligt hos de unge – har Brøndby Strand Ungefællesskab gjort sig nogle tanker, om hvordan det er at leve med coronaen, restriktionerne og de vilkår, som hele situationen har skabt for deres generation.

Søndag den 6. september kunne man i et indslag på TV2-Nyhederne om den høje smitte i Brøndby Kommune høre, at Brøndby Strand Ungefællesskab i samarbejde med boligsociale medarbejdere ville lave en videokampagne om coronaen rettet mod de unge. I indslaget så vi Maha Gilani fra Ungefællesskabet fortælle, at der dog ikke skulle være nogle løftede pegefingre, men mere fokus på solidaritet. Som sagt så gjort.

Ungefællesskabets tanker har vi i (det boligsociale) Brøndby Strand Projektet hjulpet dem til at visualisere i en kort film, hvor de modige og reflekterede unge selv stiller sig foran kameraet og byder ind i den højaktuelle debat.

Se filmen her

Læs også artiklen her hos Center For Boligsocial Udvikling, hvor Maha Gilani udtaler sig om, hvordan det er at være en del af ungefællesskabet.

Temadage på Brøndby Strand Skole
Det første projekt Ungefællesskabet kastede sig ud i foregik i samarbejde med Brøndby Strand Skole og elevrådet. Her havde de unge arrangeret tre temadage for skolens 5. til 9. klasser. Temaet var kreativitet og fællesskab og eleverne lærte om alt, lige fra at skrive og performe deres egen rap til at lave film og kreativ genanvendelse af affald. Du kan læse mere om den kunst, der kom ud af genbrugsmaterialerne her.
Helene Stenner fra Brøndby Strand Skole fortæller om samarbejdet: ”Det skaber mulighed for dannelse og medborgerskab, fordi det bygger bro mellem den læring som finder sted i skolen og den dagligdag, som eleverne lever i og kan påvirke”. Læs mere om de kreative workshops på skolen her.

Kreative workshops for unge
Ungefællesskabet inviterede i vinteren og foråret 2019 til en række workshops, hvor bl.a. Naiha Khiljee og Deniz Atan underviste i “spoken word” og rap. Deltagerne producerede poetry- og raptekster, som de efterfølgende optrådte med og fik feedback på. Nogle af de unge havde endda modet til at stille sig op ved det store event “Ordets Magt” og fremføre deres rap eller digt.

Ordets Magt
Lørdag den 27. april dannede Kulturhuset Brønden i Brøndby Strand rammerne om ungefællesskabets store event Ordets Magt. Med hjælp fra Brøndby Strand Projektet og Mellemfolkeligt Samvirke bød de indenfor til en aften, hvor både unge lokale og professionelle artister optrådte.
Under temaet “en hyldest til unge talenter, der tør ta’ ordet”, bød aftenen på live-musik, digtoplæsning, spoken word og såkaldte ’talks’. Mere en 200 børn, unge og forældre havde fundet vejen til kulturhuset, hvor borgmester Kent Magelund åbnede ballet. I sin åbningstale hyldede han især de unge fra Ungefællesskabet for deres engagement og handlekraft, og påpegede vigtigheden af, at børn og unge inddrages i det kulturelle såvel som politiske liv i Brøndby. På aftenen kunne man bl.a. opleve spoken word-artisten Mazen, digteren Özcan Ajrulovski, sangeren NAVID og den lokale musik-producer Kewan.
Folkemødet på Bornholm
Fredag den 14. juni tog repræsentanter fra Brøndby Strand Ungefællesskab til Folkemødet på Bornholm. Gruppen skulle optræde i BLs kuppel-telt til arrangementet “Nabofest” sammen med  blandt andre Turning Tables og unge fra Brøndby Strand, Høje Gladsaxe og Æblehaven. Vært ved BLs Nabofest var TV-værten Christian Degn, som er vært i TV-programmet “Hammerslag”.

Om lørdagen arrangerede Ungefællesskabet sammen med unge fra Høje Taastrup, Nørrebro, Albertslund og Tingbjerg deres eget arrangement i Mellemfolkeligt Samvirkes telt. Arrangementet zoomede ind på det omdømme, som mange boligområder har, ghettolister, diskrimination og de unges tilknytning og ejerskab til deres hjem og boligområde. Her var de unge på banen med personlige fortællinger, fællessang, spørgsmål til to inviterede lokalpolitikere og en “fordoms-quiz”. En quiz hvor deltagerne blev testet både på deres viden om udsatte boligområder og ghettolister – men også om de unge selv.

Turen bød også på besøg i andre arrangørers telte, møde og spørgsmål til politikere, masser af lækker lokal mad og en tur i havet. Med på turen var to aktivitetsmedarbejdere fra Brøndby Strand Projektet for at sikre, at de unge folkemøde-debuttanter fik en tryg og god oplevelse.

Mødet med FN’s Ungeudsending
FN’s udsending for unge, Jayathma Wickramanayake, gik d. 4. december 2018 i dialog med unge frivillige fra Brøndby Strand Ungefællesskab og Tingbjerg Ungeråd. Den 26-årige diplomat er særligt udpeget af FN’s generalsekretær Antonio Guterre. Hun har dermed en afgørende rolle i kampen for at nå generalsekretærens mål om at unge skal være en gennemgribende prioritet i FN’s arbejde.

Ajno, som er med i Ungefællesskabet, var meget begejstret for at møde den højtstående FN-udsending:
”Det var spændende at høre om, hvordan hun selv var startet og hvor hun er nu, fordi jeg kunne relatere til hende. Hun har også selv siddet og været utilfreds med nogle ting og siddet foran computeren og brokket sig på de sociale medier. Men så mødtes hun med nogle venner for at prøve at gøre noget ved nogle af alle de ting, som de var utilfredse med. De lavede aktioner og deres netværk voksede. Hun gav også nogle gode eksempler på, hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for stereotyper og diskrimination. Hun gav også masser af forslag til, hvad vi kan gøre i kampen mod uretfærdighed, såsom at skrive breve til politikere, lave underskriftsindsamling, mødes med andre, tale sammen og blive klogere.”

Mødet med den passionerede ungeudsending var egentlig sat til én time, hvorefter hun skulle videre til en officiel middag i København. Men hun blev i hen mod to timer og honorerede de unge fremmødte og deres engagement med samtaler på tomandshånd og ikke mindst en masse selfies.