En genbrugs genbrugsbutik

Tranemosegård afdeling 13 i Brøndby Strand har fået sin egen genbrugsbutik. En rigtig genbrugsbutik, der også er lavet af genbrug. Materialerne i butikken er nemlig fra en Tiger butik, der skulle have nyt design. Og i stedet for at smide interiøret ud, er det blevet brugt i T13s nye genbrugsbutik: Genbrug 13.

Det er kunstner og designer Thomas Dambo, der har stået for designet af Genbrug 13. Han er kendt for sit arbejde med genbrugsmaterialer og genbrugsprojekter af enhver art. Han laver møbler, skulpturer, installationer, fuglekasser og udsmykker vægpartier – alt sammen i genbrugsmaterialer.

”Jeg lever af folks affald”, siger Thomas Dambo og forklarer videre: ”Jeg bliver trist over alt det, der bliver smidt ud.”

I projektet med Genbrug 13 har Thomas stået for den overordnede æstetik og koncept. Ideen til hvordan butikken skulle se ud er hans. Arbejdet med at skabe butikken har han lavet sammen med sin makker Troels samt lokale beboere fra afdeling T13 og elever fra Produktionsskolen, der alle knoklede sammen den uge byggeriet stod på.

topbillde_bagsiden (1)

En rar containerbutik
Genbrugsbutikken er lavet af to containere, der er sat sammen. Indeni består interiøret af træhylder og opbevaringskasser også i træ fra en Tiger butik samt tøjstativer, der er lavet af genbrugstræ med stænger fra gamle ribber. Butikken fremstår behagelig at komme i. Det mærkes ikke, at man befinder sig i en kold jern container. Kombinationen af træ og metal virker, og butikken er blevet til et rart sted. Selv er designeren særligt stolt af butikkens skilt, der er malet af områdets børn. Flere af dem har kigget forbi om eftermiddagen og har været med til at male eller hamre søm i indkøbsdisken.

topbillde_bagside_spalte_1

Bæredygtig fornuft
For Thomas er genbrug sund og bæredygtig fornuft. – Jeg synes, det er fint, at vi kan deles om alle de ting, der er i et boligområde. Vi bruger fx kun en barnevogn i 1½ år, og så kan andre ligeså overtage den. Bare i T13 bliver der smidt 4 sofaer ud om dagen, 1 TV i døgnet osv. De ting kan andre have glæde af. Der er så meget god mening i at genbruge ting.

Der skal ikke tjenes penge
I butikken vil nogle ting være gratis, mens andre kommer til at koste lidt. Det er ikke et mål at generere et stort overskud. Og hvis der bliver et overskud, tilfalder det T13s børnefond. For genbrugsdesigneren er der ingen tvivl om, hvornår succesen er hjemme. Det er den, når ting genbruges. På den led er butikken allerede en succes.

Åbningstider
Der er åbent i Genbrug 13

  • Tirsdag 15.30—18.30
  • Torsdag 15.30—18.30
  • Fredag fra 10.30—12.30
  • 2. søndag i mdr. fra 10.30—13.00