Street art i Brøndby Strand

Galleri Brøndby Strand
Vi er godt i gang med at skabe et “Galleri Brøndby Strand”, hvor street art-værker skaber kontrast og giver nyt liv til områdets betonfacader. Målet er blandt andet at give beboerne æstetiske oplevelser i hverdagen og på sigt kan et street art-galleri være med til at præge historien om Brøndby Strand i en positiv retning. Herudover er en vigtig del af projektet at involvere lokale børn og unge, som igennem workshops prøver kræfter med street art-kunstformen og ikke mindst får oplevelsen af at bidrage med noget til lokalsamfundet.
Se film om street art-projektet i Brøndby Strand

Værket “Gaia” af kunstner James Reka under opførelsen i 2018. Reka (th.) assisteres af kunstner Jakob Tolstrup (tv.).

Gamle visioner på nye (spraymaling)flasker
Der har siden Brøndby Strand Parkernes opførelse (1969-74) været fokus på, at kunsten skulle prioriteres og indgå som en naturlig del af området. Derfor bad man dengang – i samarbejde med Statens Kunstfond – maleren Bent Karl Jacobsen om at male nogle farverige skulpturer som kontrast til den megen beton. I samme ånd er det nu et ønske fra beboerbestyrelserne at give området et kulturelt løft i form af mere tidssvarende, moderne værker af både etablerede og spirende kunstnere.

Skulptur af Bent Karl Jakobsen

Inspiration til refleksion
Projektet skal give områdets mere end 8500 beboere æstetiske oplevelser i hverdagen, hvor de kan undres, debattere og inspireres og i sidste ende forhåbentligt give beboerne kunst de kan være stolte af. Værkerne kan bidrage til at styrke sammenholdet og fællesskabet i området.

Det er ambitionen, at galleriet vokser sig så stort, at det bliver interessant for udefrakommende at besøge området og dermed også får mulighed for at danne sig sit eget indtryk af området og forhåbentlig gøre op med det nogle gange misforståede prædikat, som området nogle gange fejlagtigt tillægges som værende en utryg “ghetto”.

Værk af kunstner MPO (Miki Pau Otkjær) ved indgangen til Brøndby Boligselskab afd. 606.

Et “paradis” for spirende kunstnere
I projektet ligger også et ønske om at give spirende kunstnere et unikt galleri, med et utal af spændende betonlærreder at udfolde sig på. Ud fra den hidtidige kontakt med kunstnere er der stor begejstring for områdets muligheder.
I Brøndby Strand Projektet har vi ad flere omgange samarbejdet med Lars Pedersen fra Institut for Urban Kunst – både i forbindelse med at finde frem til de professionelle kunstnere til de store gavlmalerier og til at udføre workshops med de unge. Når man som Lars Pedersen har arbejdet med street art i mange år, er det svært ikke at vurdere de omgivelser, man bevæger sig i og deres potentiale for at fungere som ”lærreder” for fremtidige street art projekter. Med de briller på har Lars da også taget en del ture frem og tilbage igennem Brøndby Strand Parkerne, og vurderingen er ikke til at tage fejl af:

”Brøndby Strand er et fantastisk sted, som bare venter på at blive lavet til et kæmpe udendørs kunstgalleri med flotte malerier og farver. Arkitekturen har så mange overflader, der indbyder til flot udsmykning. Det kunne blive til et af de største og flotteste udendørs gallerier i verden og skabe et fuldstændigt unikt og positivt område at bo og leve i.”

James Reka foran sit værk “Gaia” – Reka er fra Australien men rejser verden rundt som street art-kunstner.

Unges værker side om side med professionelle 
Sideløbende med at vi får skabt et “Galleri Brøndby Strand” af professionelle værker, afvikles workshops med områdets unge, hvor de med professionel hjælp laver skitser, lærer teknikker, og indføres i street artens historie og udsmykker områdets facader. Ambitionen er, at der for hver af de professionelle værker også opføres et af de unge. I linket nedenfor ses en film om tilblivelsen af både det store værk af Jakob Tolstrup og workshoppen med de unge under professionel vejledning.
Lars Pedersen fra Institut for Urban Kunst ser en stor fordel ved, at man køre workshops med de lokale unge sideløbende med at de professionelle værker bliver opført: “Vi kan se, at de lokale unge har en kæmpe interesse for at udfolde sig kreativt og et kæmpe gåpåmod. Det var tydeligt, at Jakob Tolstrups gavlmaleri inspirerede dem – og nogle drømmer måske om selv en dag at kunne skabe værker i den kvalitet og størrelsesorden”.

Nederst i billedet ses de unges monstre og øverst en del Jakob Tolstrups værk.

“Man kan bare skabe noget ud fra sit hjerte”
I forbindelse med de første workshops i 2017 i Dyringparken satte de fire unge deltagere lidt ord på, hvordan det var at prøve kræfter med spraymalingen:

”Jeg kunne godt tænke mig at lave mere af sådan noget her, og jeg vil helt sikkert melde mig til igen en anden gang.” Laura (14 år)

 ”Det har været helt vildt sjovt at være med men også hårdt – for vi var i gang i mange timer”. Ismail (15 år)

 ”Det er fedt at kunne gå forbi her hver dag og tænke på, at jeg har været med til at lave det – med lidt hjælp selvfølgelig.” Amalie (14 år)

”Da jeg hørte om det her, så sagde jeg bare ja uden at tænke over det. For det fede ved kunst er, at man bare kan skabe noget – ud fra sit hjerte, kan man sige.” Nina (14 år)

Kunstner Stine Hviid foran sit værk i BB 607.

En mulighed for at opdage nye talenter
For overhovedet at kunne komme i gang med at skabe et Galleri Brøndby Strand, skal der først og fremmest være en velvilje i beboerdemokratiet. Det kræver at man i de enkelte bestyrelser kan følge visionen og se mulighederne, som et nyt vartegn i form af udendørs kunst kan bringe med sig. Og det har heldigvis været tilfældet i Brøndby Strand:
”Jeg synes det er fantastisk, og jeg bliver glad, når jeg går forbi nede i Dyringparken. Det er dejligt med noget modspil til de lidt triste, grå betonvægge. Det giver et præg af mangfoldighed, og at der er højt til loftet her. Jeg er også vild med, at de unge i området har været involveret i projektet. Det giver dem mulighed for at blive inspireret og opdage nye talenter hos dem selv. Ligesom vi for eksempel har set store musiktalenter opstå her i Brøndby Strand, så er projektet her en mulighed for at unge med kreative evner bliver løftet op til et andet niveau. Jeg håber meget den her form for street art spreder sig ned igennem parkerne. Det vil jeg se frem til” (Michael Buch Barnes, formand for bestyrelsen i BB afd. 606).  

Michael Buch Barnes (th.), Bo Mouritzen, leder af Brøndby Strand Projektet (mf.) og Palle Adamsen, adm. direktør for Lejerbo (tv.)