DR skruer tiden tilbage i Brøndby Strand

Du har måske allerede har spottet i TV, at der i september løber en ny programserie over skærmen på DR1 med titlen ”Skru tiden tilbage til 1970’erne. Men har du også bemærket, at et af afsnittene foregår i Brøndby Strand?

I serien møder vi fem familier, der bliver kastet ud i hver sin boform og livsstil fra et årti, som bød på mange forskellige strømninger i samfundet. I et oplæg til ”Skru tiden tilbage til 1970’erne” påpeger DR, at årtiet kan huskes for både godt og skidt:

”Solen skinnede altid i 1970’erne, og livet var bare mere enkelt. Eller hvordan var det nu lige det var? For mange rimer 1970´erne på frisind, hippier og rødstrømper. Men det var også et årti med økonomisk krise, voksende arbejdsløshed og et boom af parcelhuskvarterer, som vi kender dem i dag”.

Se programmet
Du kan finde programmet på DR’s hjemmeside.

 Et eksperiment, der kræver modige familier
Seriens koncept er, at de fem familier over fem dage på egen krop og sjæl skal mærke, hvordan det var at leve i 70’ernes Danmark. DR’s mål med programmerne er, at familierne ”bliver udfordret på deres nutidige værdier og tankegang, når de møder en markant anderledes hverdag, og en ny måde at gå til livet på anno 1970´erne. For har vi i virkeligheden glemt noget værdifuldt undervejs? Og er der noget, vi kan lære af livet dengang, som er værd at tage med tilbage til nutiden?”.

Fra Frederikshavn til Brøndby Strand
Den 20. september løber det 3. afsnit over skærmen. Det er optaget i et af Brøndby Strands 12 højhuse – nærmere bestemt på 12. etage i Albjergparken 6 i boligafdelingen Rheumpark. Her møder vi familien La Cour Kostending, som til dagligt bor i et byhus Frederikshavn. Familien består af mor Trine, der til dagligt er blomsterdekoratør og far Rasmus, som er kørende sælger. Sammen har parret børnene Karla og Kristoffer på 5 og 2 år.

Optagelser fra morgen til aften
Familien flytter ind i det dengang nye og hotte Brøndby Strand, hvor de skal leve som en moderne 70’er-børnefamilie. I programmet bliver de tvunget til at tænke over, hvordan deres nuværende livsstil er sammenlignet med tendenserne i 1970’erne.

Vi tog en snak med Trine La Cour om, hvordan det var at være med i eksperimentet og om hendes og familiens møde med 70’er-livet og Brøndby Strand.

”Det var sjovt men også en smule hektisk, da vi jo havde kamera på i 8-9 timer om dagen i løbet af de 5 dage, vi var i Brøndby Strand. Og så var det også lidt af en udfordring, at bo med to børn på 12. etage. Både fordi, vi er vant til, at børnene bare lige kan løbe ud og lege i haven, og fordi mine nerver havde det svært med at være så højt oppe. Så jeg var hele tiden rundt og sikre mig, at vinduerne var lukket, mindes Trine nervøst.

 Kom uden fordomme
Omvæltningen fra byhus i Frederikshavn til højhus i et stort område som Brøndby Strand var overvældende. Men Trine understreger, at de kom uden forudindtagede holdninger til området.

”Jeg havde ingen fordomme om Brøndby Strand overhovedet. Og det kan jeg sige, fordi jeg, tro det eller lad være, slet ikke havde hørt om eller kendte til området, inden vi kom”.

 Trine beskriver, hvordan familien først fik adressen, de skulle bo på, samme dag de kørte fra hjemmet i Frederikshavn. Hun fortæller også, at hun og manden havde håbet, at de skulle bo i et parcelhus under eksperimentet, men fik sig lidt af en overraskelse. ””Da vi nærmede os Brøndby Strand og fik øje på højhusene ude i horisonten, sagde jeg for sjov til min mand, ”bare det ikke er i et af dem, vi skal bo”. Men så tog det jo ikke lang tid at google os frem til, at det var det””.

 Trine understreger, at de i høj grad er udemennesker, og derfor var tanken om at skulle stuves ind i en lille lejlighed med to børn ikke særlig tiltalende. Dog var især deres ældste barn, Karla, meget begejstret for at skulle prøve at bo i lejlighed. Både Trine og Rasmus oplevede da også at blive positivt overrasket.

Udsigt flot, men hjemme bedst
Efter at være kommet sig over overraskelsen, fik familien La Cour også øjnene op for nogle af de mange positive sider ved et område som Brøndby Strand. ”For det første troede jeg jo, at det var helt vildt små lejligheder, der var i højhusene, men det var jo en rigtig fin og stor lejlighed, vi fik tildelt. Og så lå den jo på 12. etage. Så selvom det betyder at, der ikke er direkte adgang til et udeareal, har man jo en fantastisk udsigt fra den højde. Og så var jeg da også glad for at se, hvor grønt her var i området.

Det var ikke kun udsigten, der tiltalte gæsten fra det nordjyske. Også mentaliteten og den mere direkte tilgang til hinanden, oplevede hun som noget positivt og anderledes.

Det var min oplevelse, at alle kendte hinanden. Og så synes jeg, at der er forskel på den måde, man tilgår hinanden. Hvor jeg i Jylland tit oplever, at folk er lidt tilbageholdne, hilser man mere på hinanden og falder i snak uden at kende hinanden. Jeg oplevede, at folk var mere åbne, og det kan jeg egentlig rigtig godt lide”.

Trods de spændende oplevelser med livet i Brøndby Strand, er Trine og resten af familien La Cour dog glade for at være hjemme i de vante rammer i Frederikshavn. Se med når første afsnit i serien vises den 6. september på DR1. Programmet med Trine og familien La Cours oplevelser fra Brøndby Strand vises den 20. september.