Brøndby Strand i Berlin

Tidligt om morgenen fjerde søndag i advent drog 65 beboere fra Brøndby Strand og omegn på juletur til Berlin. Det var en forventningsfuld flok, som stod og skuttede sig i mørket og ventede på, at bussen hentede på p-pladsen foran Rheumhus. Forsamlingen bestod af en god blanding af nuværende og tidligere beboere i Rheumpark samt gode naboer fra de øvrige boligafdelinger i Brøndby Strand.

For nogen var det første gang, de var med rejseklubben ’Rabarber’ på tur, for andre er det en fast tradition at tage med på juletur. I selskabet var der også flere som rejste på tværs af generationer – til stor fornøjelse for både de unge og dem, der ikke længere er helt så unge.

Julemarkeder, julemarkeder, julemarkeder
Efter en bustur på lidt over syv timer ramte rejseselskabet endelig Berlin, og efter at have sat bagagen på værelserne, ventede julemarkederne og storbyen. I alt har Berlin 36 julemarkeder spredt ud over byen, så uanset om det var Glühwein eller pynt til juletræet, der var på programmet, var det muligt at finde noget.

Udover de mange julemarkeder har Berlin også mange tilbud, uanset om man er interesseret i historie, kultur eller shopping. For nogen var det særligt muligheden for at få købt alle julegaver på én gang, der trak. For andre var det en særlig historisk interesse, som blev dyrket. Hver dag var der også arrangeret korte ture til nogen af Berlins mere oversete museer, så det var muligt at få en oplevelse sammen med sine naboer og bekendte.

Fælles middag
Onsdag aften fulgtes hele selskabet til en nærliggende restaurant som serverede god, tysk mad – så der blev spist kartoffelsuppe med ’wurst’, wienerschnitzel og apfelstrudel – og skålet for godt selskab og gode traditioner. Ved små borde og med venner og bekendte blev turen evalueret og der var hele vejen rundt enighed om, at det havde været en god tur, hvor gamle venskaber blev pudset af og nye dyrket.

Gensyn med gamle naboer
En del af de beboere, som var med på turen, bor ikke længere i Brøndby Strand. De har tidligere boet i et af de højhuse, som skal rives ned på grund af PCB-forurening, men bare fordi man flytter, betyder det ikke, at man stadig kan være en del af det stærke fællesskab, som findes i Rheumpark. For de beboere, som ikke længere bor i Brøndby Strand var turen en særlig god lejlighed til at mødes med gamle venner og naboer i et hyggeligt og uforpligtende samvær. Som en af beboerne, der er flyttet, sagde: ” Jeg er meget glad for min nye bolig og mit nye område, men det gode ved at bo i Brøndby Strand er, at man kan være sig selv. Man behøver ikke gøre sig umage eller stille sig an – man er god nok, som man er. ”

Et forhåbentligt ’på gensyn’
På turen tilbage i bussen takkede afdelingsformand Ole Larsen med smil i stemmen på rejseklubbens vegne beboerne for nogenlunde ro og orden. Samtidig betonede han, at han håbede, at juleturen til Berlin i 2018 ikke var klubbens sidste fællesrejse – at dømme efter klapsalverne, som bragede gennem bussen, var han ikke alene om det håb.

FAKTA
Rejseklubben ’Rabarber’ holder til i Rheumpark og arrangerer ture primært for afdelingens beboere. Klubben arrangerer som regel tre årlige ture, hvor beboerne efter først til mølle-princippet kan melde sig til. Klubben har tidligere rejst til blandt andet London, Tallinn og Stettin.