Kreative krumspring i Brøndby Strand

Børn og unge fra Brøndby Strand Skole prøver kræfter med den kreative proces
Den sidste uge før skolesommerferien løb tre temadage om kreative udtryksformer med 5. – 9. klasses elever fra Brøndby Strand Skole af stablen. Det Fælles elevråd, deres kontaktlærere samt Brøndby Strand Projektet og Mellemfolkeligt Samvirke stod bag temadagene, som handlede om, hvordan man kan bruge kreative udtryksformer til at kommunikere budskaber om fællesskab(er) i Brøndby Strand. De nysgerrige elever blev inddelt i workshops, der havde fokus på forskellige udtryksformer såsom film, rap og poetry slam og hvordan, man kan omdanne skrald til kunst. Alle workshops blev faciliteret af professionelle, både kunstnere og undervisere. På workshoppen ”Fra skrald til kunst”, der havde fået doneret skrald fra Byttehuset ved Brøndby Genbrugsstation, arbejdede eleverne med at lave forskellige kunstværker, ud af alt fra kabelrør og dukker til afspærringsstolper og gamle computere.

En af de elever, som var med til skraldeworkshoppen er 12-årige Helin fra 6. klasse. Hun har sammen med nogle af hendes klassekammerater bygget et højhus og en garage ud af nogle pap- og skokasser. ”Jeg synes det er fedt, at man kan bruge skrald til noget kreativt i stedet for at smide det ud. Det kun fantasien der sætter grænser”. Kunstner og facilitator af Skraldeworkshoppen Thomas Pålsson bakker op om det budskab og mener, at det er vigtigt for børn at kunne udfolde sig kreativt: ”Den kreative proces er mindst ligeså vigtig som selve resultatet, og på de her workshops bliver de eksponeret for deres eget kreative potentiale. Børn er mere kreative og mindre bange for at kaste sig ud i ting end voksne er. Ligegyldigt om du laver film, musik eller maler handler den kreative proces om, at give slip bare og være i det”. Udover at give eleverne en god oplevelse og være i den kreative proces, er målet at kunstværkerne på sigt skal udstilles i lokalområdet.

Denis på 13 år går i 6. klasse og har sammen med sine klassekammerater givet et bud på en ganske vellignende VM-pokal. Den er lavet ud af papir og en gammel plastikhøjtaler. ”Jeg synes det er en god ide at genbruge skrald. Det gør også at man tænker lidt mere på miljøet og sparer på ressourcerne. Workshopsne er et godt initiativ” siger Denis, mens hans kammerater nikker i baggrunden med et smil på læben.

Lis Tønneskov fra Byttehuset ved Brøndby Genbrugsstation deltog også på skraldeworkshoppen. Hun synes det kunne være spændende, hvis der i fremtiden kan blive afholdt flere kreative kurser og workshops om genanvendelse af skrald. ”Man kunne lave en workshop, hvor man viser hvordan man istandsætter sin gamle græsslåmaskine i stedet for at smide den ud. Jeg er selv møbelpolstrer, så det kunne også være noget med at istandsætte gamle stole. Vi vil gerne have alle borgerne i spil, men det er især børn og unge vi er interesserede i” udtaler Lis. Imens fordyber eleverne sig i deres kreativ udfoldelser. Måske kommer der stor kunst ud af storskrald.