Kranen svinger – fordi det skal den kunne

Har du også bemærket, at kranen svinger lidt fra side til side efter, at byggepladsen er lukket?

Det er helt med vilje, at den 64,5 meter høje tårnkran svinger lidt i vinden, når dagens arbejde er slut og håndværkerne er gået hjem. Faktisk er det meget vigtigt, at den netop kan svinge og følge vinden, når det blæser. Hvis kranens øverste del havde været helt ”fastlåst” og dermed ikke kunne følge det pres, som kraftig vind kan medføre så højt oppe, ville der være fare for, at den kunne blive ustabil.

Går ikke på kompromis med sikkerheden
”Kranen står fuldkommen solidt plantet på jorden, og vi overholder naturligvis samtlige sikkerhedsforanstaltninger og procedurer, så der er ikke noget at være bange for. Det er netop for sikkerheden, at kranen kan svinge, når den ikke er i gang med at hejse,” forklarer Nico Jørgensen, der er projektleder på nedrivningen fra Kingo Karlsen.
”Uanset hvor meget, det blæser, gør vi ikke noget, der kan gå ud over sikkerheden. Vinden kan ikke pludselig få kranarmen til at svinge uden for sikkerhedszonen, mens vi hejser betonelementerne ned. Når vi hejser, sidder der en mand og styrer kranen. Han har en række måleværktøjer, der hele tiden viser, hvor meget og hvordan der løftes, og om det påvirkes af vinden. Han kan så kompensere for vindforhold og sikre, at alt stadig er under kontrol. Og hvis det en dag blæser så kraftigt, at det kan risikere at svinge for meget, venter vi med at hejse, til sikkerheden igen er fuldkommen på plads,” forsætter ham.

16-etagers højt sejl
Kranens sving er ikke det eneste, som kraftig vind kan påvirke. Også det plastik, som højhusene er pakket ind i, kan blive revet løs af vinden. Men ligesom med kranens svingen er det helt efter reglerne, at de store plastikstykker kan løsne sig og flagre med vinden. Stropperne, som det armerede plastik er sat fast på stilladset med, er designet til at slippe/ knække, hvis vinden når over 15 sekundmeter, og så kan plastikken flagre.
”Det er vigtigt, at stropperne slipper. Ellers kunne plastik-indpakningen komme til at fungere som et 16-etagers stort sejl, hvor vinden kunne komme ind og presse på og trække i hele bygningen,” siger Nico Jørgensen.

Varsling: Vejret kan betyde støj efter kl. 18
Kraftig regn og vind og skiftende vejrforhold kan også betyde, at nedrivningsarbejdet (og dermed støj) i ekstraordinære tilfælde vil kunne gå ud over de fastlagte arbejdstidspunkter.

Hvis entreprenøren vurderer, at der er en sikkerhedsrisiko ved at stoppe arbejdet kl. 18, så er arbejderne nødt til at færdiggøre den del af arbejde, de er i gang med – også selvom det kan betyde, at de er nødt til at arbejde senere end de aftalte tidspunkter.
Læs mere om det her

FAKTA om tårnkranen

  • 64,5 meter høj under krog
  • 60 meter lang udligger/arm
  • Vejer 5940 kg
  • Kan løfte max 20.000 kg.