Socialt ansvar på byggepladsen

Kingo Karlsen giver ledige mulighed for at komme i prøve som nedrivere
”Vi vil gerne give folk en chance”

”Det sociale ansvar er meget vigtigt for os her i Kingo. Vi kan tilbyde dem, der gerne vil arbejde, en mulighed for at komme godt i gang på arbejdsmarkedet. Arbejdet hos os kræver ikke, at man har en boglig uddannelse til at starte med, og vi har kun få krav til dem, vi ansætter: Man skal kunne stå op og møde til tiden og udføre det arbejde, som man får beskrevet”, forklarer Nico Jørgensen, der er projektleder på nedrivningen.
Kingo Karlsen og boligorganisationerne har et samarbejde med Brøndby Kommunes Jobcenter, der finder arbejdsparate ledige brøndby-borgere, som kan komme i arbejdsprøvning eller løntilskud på byggepladsen. Indtil videre har otte kandidater været forbi og prøvet kræfter med arbejdet på byggepladsen i Albjergparken siden samarbejdet startede i maj, og en af dem er stadig ansat.

Vigtig samfundsmæssig opgave
Arbejdet består i første omgang af stripning og rengøring af lejlighederne og praktisk arbejde på pladsen. Hvis vedkommende får smag for nedrivningsarbejdet, får de muligheden for at tage nedriveruddannelsen med praktik hos Kingo Karlsen.
Dog er det ifølge projektlederen ret sjældent, at de folk, der starter i arbejdsprøvning eller løntilskud fortsætter og uddanner sig til nedrivere.
”Kandidaterne er altså ikke nødvendigvis en mandskabsressource for os, som vi kan regne med i længden, fordi udskiftningen er ret hyppig. Men det betyder ikke, at vi stopper samarbejdet med Jobcenteret. Både her i Kingo og hos boligorganisationerne mener vi, at det er en vigtig samfundsmæssig opgave at kunne tilbyde folk muligheden for at komme i gang,” forklarer Nico Jørgensen og fortsætter:

Arkivfoto, Kingo Karlsen
”Vi vil stadig gerne tilbyde arbejdsparate mulighed for at starte på et job, hvor de allerede fra dag 1 får mulighed for at få en god oplevelse med arbejdet. Det giver selvtillid, når man oplever, at man er god til sit arbejde, og det kan igen give blod på tanden til, at man starter i et andet job eller uddannelse.”
Kandidaterne ansættes af Kingo Karlsen og får overenskomst sikret løn og vilkår.

”Vi tror på det”
Hos Brøndby Kommunes Jobcenter værdsætter de samarbejdet med Kingo Karlsen og boligorganisationerne, og her er man sikker på, at det nok skal lykkedes at finde gode kandidater til nedrivningen.
”Vi er virkelig glade for samarbejdet og ikke mindst Kingos samarbejdsvilje om at fortsætte – også selvom vi skal igennem en gruppe kandidater, der ikke bliver så længe. Vi ved godt, at det kan trække tænder ud hos virksomhederne, men når man arbejder med mennesker på den her måde, så er det meget naturligt med en vis frafaldprocent. Den udfordring har de forståelse for hos Kingo, og det er utrolig vigtigt for, at samarbejdet fungerer,” siger Jesper Norup, der er virksomhedskonsulent i Jobcenteret i Brøndby Kommune.
Han har også en helt klar tro på, at det nok skal lykkedes at finde en række gode kandidater, der har mod på at blive ved med at arbejde på byggepladsen og måske endda starte på nedriveruddannelsen.
”Jeg er sikker på, at det nok skal lykkedes at finde nogen. Det er et stort, spændende projekt, og det at det ligger så lokalt, kan også være et trækplaster. Det står som en stor reklamesøjle for nedrivnings- og håndværksuddannelserne lige i baghaven hos folk, og måske kan det inspirere nogle af de unge fra området til gå i den uddannelsesretning,” fortsætter Jesper Norup.

Helt lokal arbejdskraft
På byggepladsen er der netop blevet ansat tre medarbejdere, der har meget, meget kort på arbejde. Faktisk kan de se byggepladsen fra deres hjem i Tranumparken. En dag fik Nico Jørgensen og de andre besøg på byggepladsen af tre mænd, der gerne ville have et arbejde. De tre bor i Tranumparken, og havde derfor set byggepladsen blive sat op.
”De var meget høflige og kom ind og introducerede sig selv. De har erfaring fra nedrivningsbranchen i forvejen og havde også deres egne sikkerhedssko og hjelme. De skulle egentlig have arbejdet på en anden byggeplads, men den aftale var gået i vasken. Derfor spurgte de, om de kunne komme til at arbejde for os. Og det passede rigtig fint med, at vi manglede arbejdskraft. Så efter en kort prøveperiode fik vi sat gang i ansættelsen. Det var super fint, at de selv tog initiativ og kom ind og søgte arbejde. Det viser engagement. Og de fungerer rigtig godt med resten af personalegruppen og gør et virkelig godt arbejde”, fortæller Nico Jørgensen.
Projektlederen understreger, at ansættelsen af de tre mænd ikke påvirker samarbejdet og aftalen med kommunens Jobcenter. Kingo Karlsen vil stadig meget gerne have kandidater fra kommunen ud i løntilskud eller arbejdsprøvning på pladsen.

Vil du arbejde med nedrivning?
Hvis du gerne vil prøve kræfter med et arbejde som nedriver på højhusene i Brøndby Strand, så kan du kontakte Latifa Abdals fra Brøndby Kommunes Jobcenter på labda@brondby.dk