De første skridt til nedrivningen af højhusene er netop taget
Forarbejdet til byggepladsen er nu startet, og i august begynder nedrivningen af 1. højhus
Sarah Z. Ehrenreich, HP4
I den her uge gik de første maskiner i gang med at lave de midlertidige trafikale ændringer, der skal være klar, inden den store nedrivning kan begynde i Albjergparken i Brøndby Strand. Den midlertidige vej, fodgængerfelt og sikkerhedsforanstaltninger m.m. er ved at blive anlagt, så trafikken kan føres uden om den store byggeplads, hvor de tre første af de i alt fem højhuse i Brøndby Strand skal rives ned.
D. 22. februar godkendte Brøndby Kommune den endelige plan for trafikomlægningen i og om Albjergparken. Dermed kan de første fysiske arbejder til den nedrivning, der blev besluttet tilbage i 2017, gå i gang. Det var en dag med blandede følelser hos både beboerne og de boligorganisationer, der ejer højhusene.
”Vi er stadig meget kede af, at det blev uundgåeligt at rive højhusene ned. Husene har været hjem for mange mennesker i mange år, og det er meget trist, at det er endt her. Men… vi tror også på, at brugen af de tomme arealer og renoveringen af resten af Brøndby Strand bliver starten til den store, positive udvikling, som hele området står overfor de næste år,” siger Kai Dinesen, der er næstformand i PAB, der ejer to af højhusene.
Betongangbroen over Albjergparken bliver det første, der skal rives ned, så der kan blive plads til byggepladsen. Kingo Karlsen begynder at rive broen ned i midten af april.
En del af en byudvikling
Kai Dinesen henviser dermed til, at nedrivningen er første fase i den store, helhedsplan, som Brøndby Strand Parkernes boligselskaber har vedtaget for udviklingen af området. HP4, som helhedsplanen kaldes, inkluderer nemlig også en nærtstående stor renovering af de resterende syv højhuse, af lavhusene og af de store fællesarealer, der tilsammen udgør Parkerne.
Samtidig er et nyt samarbejde omkring en kæmpe byudvikling af hele Brøndby Strand-bydelen sat i gang mellem de almene boligorganisationer, Brøndby Kommune, borgerne, grundejerforeninger, foreningsliv, de private næringsdrivende m.fl., om kommunens projekt ’Fremtidens Brøndby Strand’. I det projekt bliver nedrivningen af højhusene og mulighederne for udnyttelsen af de tomme grundarealer en vigtig del.
”På den måde håber og tror jeg på, at nedrivningen kan bidrage til noget positivt for hele området, når vi nu ikke kunne undgå det,” fortsætter Kai Dinesen.
Et længe ventet skridt
Beslutningen om nedrivningen blev stemt igennem af beboerne i de tre boligorganisationer tilbage i 2017. I 2018 godkendte Brøndby Kommune i en lokalplan så boligorganisationernes ønske om muligheden for at rive ned. Siden har man arbejdet med planlægningen af nedrivningen, der nu er startet.
”Det var ikke en let beslutning at tage. Vi havde alle til det sidste håbet på, at der ville kunne findes en løsning, så vi ikke var nødt til at rive husene ned og flytte beboerne ud af deres hjem. Men det lykkedes som bekendt ikke, så den svære beslutning blev truffet,” siger Ulrik Brock Hoffmeyer, adm. direktør i BO-VEST, der administrerer Tranemosegård, ejer af et af de fem højhuse.
”Vi ved, at beboerne har ventet længe på, at der så også sker noget fysisk, og vi forstår til fulde den frustration, der har været omkring ventetiden. Derfor er der et meget stort skridt, at vi nu kan komme i gang med det arbejde, der starter hele nedrivningsprocessen. Selvom det bliver følelsesladet, når nedrivningen går i gang, er det også et skridt, vi har ventet længe på at kunne tage,” fortsætter Ulrik Brock Hoffmeyer.
Det forventes, at alle fem 16-etagers højhuse er revet ned i slutningen af 2023. Se tidsplanen her
I uge 9 vil de nye midlertidige parkeringspladser ved Mæglergårdsstien være klar.
50.000 ton beton
Det er entreprenørfirmaet Kingo Karlsen A/S, der skal rive højhusene ned og transportere de 50.000 ton beton væk i løbet af de næste 2,5 år.
”Det er virkelig spændende for os at være en del af Danmarks største nedrivningsprojekt, og vi glæder os til at komme rigtigt i gang. Vi har tidligere revet store bygninger ned, men der har metoden været anderledes. Her skal vi ”bygge baglæns” og skille bygningerne ad element for element. Det er en helt anden proces, der larmer meget mindre end ”klassisk” nedrivning. Beboernes trivsel er vigtigt for os, for det er deres hverdag, vi arbejder i, siger Nico Jørgensen, der er projektleder i Kingo Karlsen og fortsætter:
”Uanset hvor god man er, vil det desværre altid støje og støve en hel del, når man skal pille et 50 meter højt betonhus fra hinanden. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå at genere beboere, men vi kan ikke undgå, at det kan ses og høres. Alle vores metoder er baseret på, hvad der støver og støjer mindst muligt. Så når vi fx stripper husene indvendigt, bliver alt sendt ned gennem elevatorskakten, for det mindsker larmen. Og betonelementerne bliver kørt væk fra pladsen, før vi opbryder dem, for det støver og larmer rigtig meget. Det vil vi skåne alle for,” forklarer Nico Jørgensen.